Tips tegen malware, phishing en andere rommel op het internet
Terug naar de blog

Tips tegen malware, phishing en andere rommel op het internet

31/05/2022 Wist je dat...

Is je computer opeens wel héél langzaam? Of ontving je uit het niets een mail met een aanbod dat toch écht te mooi is om waar te zijn? Het internet heeft zo zijn gevaren, maar wees gerust: die kun je ontwijken. Met deze tips ontloop je namelijk malware, phishing en andere rommel die je niet in huis wil halen! Je zult zien, met een paar maatregelen zijn jij én je apparaat op het internet al een stuk beter beveiligd. Zo kun je ongestoord blijven internetten en hoef je niet continu over je digitale schouders te kijken of je niet een Trojaans paard binnenhaalt. Daarmee bescherm je niet alleen je privacy, ook je computer of smartphone blijft zo een stuk sneller in gebruik. Wel zo fijn, dus let’s go!

Wat kan ik doen tegen malware en spyware?

Wanneer je computer plotseling traag werkt zonder dat er zware programma’s draaien, kan het zijn dat je last hebt van malware of spyware. Malware en spyware zijn kleine softwareprogramma’s die, zonder dat je het doorhad, op je apparaat zijn komen te staan. Mal- en spyware zijn er in verschillende soorten. Het ene soort malware verkoopt je gegevens door voor advertentiedoeleinden, de ander kan je computer onderdeel maken van een zogenaamd ‘botnet’. Zo ben je, zonder dat je het wist of toestemming hebt gegeven, onderdeel van cyberaanvallen. Stuk voor stuk dus gedoe waar je natuurlijk niets mee te maken wil hebben. De grote vraag is daarom: hoe voorkom je dat al deze troep op je apparaat terechtkomt? Je maakt het malware en spyware al een stuk lastiger als je jouw computer, apps en browser regelmatig updatet. Zorg er dus altijd voor dat de software op je apparaat zo actueel mogelijk is. Verwijder daarnaast programma’s die je niet gebruikt en gebruik altijd een virusscanner.

Wat is een goede virusscanner?

Virusscanners dus. Wat is een goede virusscanner en hoe helpt het? Een virusscanner is nog steeds een van de beste manieren om jezelf te beschermen tegen malware, spyware en virussen. Met F-Secure bescherm je jezelf in één klap tegen zowel malware als virussen. Kortom, een échte alleskunner! Bovendien is het voor vijf meer apparaten beschikbaar. Handig, want zo zijn ook meteen je telefoon en tablet dus beschermd. Handig is ook de F-Secure SAFE-functie. Hiermee kun je extra veilig internetbankieren. Wel zo prettig in een tijd dat je je bankzaken eigenlijk alleen nog maar online regelt, toch?

Zo herken je phishing-mails

Nepmails worden ook wel phishing genoemd. Deze neppe e-mails zijn soms niet van echt te onderscheiden. Stel je voor: je krijgt een nette e-mail van je bank waarin je gevraagd wordt om je wachtwoord te wijzigen door op de link te klikken. Ga hier nooit op in, want je bank zal dat nooit op deze manier vragen. Heb je het gevoel dat er iets aan een e-mail niet klopt? Druk dan niet op linkjes in de e-mail. Ga eerst via je browser naar de website van de (geclaimde) afzender. Zo kun je checken of je bank inderdaad wil dat jij je wachtwoord aanpast. Check ook altijd even de afzender als je het niet vertrouwt. Aan de afzender zie je meestal of het om phishing gaat. Heeft de afzender van die e-mail van je bank bijvoorbeeld ‘abn-mail.net’, dan is dat een phishing-mail omdat de extensie niet overeenkomt met het websiteadres van je bank. Zo zie je maar weer: goed opletten voorkomt een boel narigheid!