Bewapen jezelf tegen online oplichters, beveilig je systeem en wees fraudeurs een stapje voor.
Het is niet te geloven! Je opent je e-mail en je vindt een bericht waarin staat dat je veel geld hebt gewonnen of geërfd. Je hoeft alleen even je gegevens in te vullen en je bent binnenkort zo rijk als een koning. Of je krijgt een bericht van de Belastingdienst, een incassobureau, een pakketbezorger of je bank. Je moet snel een openstaande factuur betalen of je gegevens aanpassen.
Gelukkig stuurt het bedrijf in zijn mail een handige link waarop je kunt klikken om zo je zaken weer op orde te krijgen. Maar je moet wél snel reageren, anders zijn de gevolgen voor jou. Wees hier alert op. Het is heel goed mogelijk dat je te maken hebt met phishing.
Phishing is een vorm van online oplichting, waarbij criminelen uit zijn op je inlog- of rekeninggegevens. Hebben ze beet, dan loop je kans dat ze uit jouw naam bestellingen doen of je rekening leegplunderen.
Je denkt misschien dat je via de link in je e-mail op een echte en officiële website terechtkomt, maar dat is niet zo. Slimme criminelen bouwen een website na en wachten rustig af tot jij je kostbare gegevens prijsgeeft. Gelukkig kun je hier iets tegen doen. Online.nl helpt je hierbij.
Phishing is een vorm van cybercriminaliteit die vaak ernstige gevolgen heeft. Volgens de Vereniging van Banken was de persoonlijke schade in 2018 ongeveer 3,8 miljoen euro.
In 2019 steeg dat al naar 8 miljoen euro. Als je te maken hebt met phishing, kan dat bijzonder traumatisch zijn. Beeld je maar eens in dat criminelen in korte tijd je hele spaargeld erdoorheen jagen.
Het is heel logisch dat je je zaken daarna liever niet meer online doet, want wie of wat kun je nog vertrouwen? Deze afname van vertrouwen in online diensten heeft ook een economisch prijskaartje dat bovenop de miljoenen euro's schade komt.
Het is voor de overheid en de financiële sector dus heel belangrijk om phishing te stoppen. Vroeger was een phishing-mailtje redelijk eenvoudig te herkennen. Vaak stond de tekst bomvol taalfouten, slechte vertalingen en kromme zinnen. Helaas leren criminelen snel bij. Tegenwoordig zijn phishing-mailtjes of phishing-berichten via Whatsapp bijna niet meer van echt te onderscheiden. Toch hoef je er niet in te trappen.
Met een aantal basisregels in je achterhoofd en een alerte houding, is de eerste slag in de strijd tegen cybercrime voor jou. Als iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het meestal ook niet waar. Als je bank, de Belastingdienst of een andere instantie van jou een actie verwacht, vragen ze dit nooit via een link in een e-mailbericht.
Wat kun je zelf doen om online oplichters geen enkele kans te geven?
Zorg allereerst voor een goede virusscanner met spamfilter. Zorg dat de virusdefinities van je scanner altijd up-to-date zijn.
Stel je virusscanner bijvoorbeeld zo in dat hij automatisch naar updates zoekt en ze installeert. Maar je mag uiteraard zelf ook checken of er een update beschikbaar is.
Zie je een e-mail waarvan je vermoedt dat het een poging tot phishing is, kijk dan goed naar de inhoud. Zie je taalfouten? Dan is je vermoeden waarschijnlijk terecht.
Kijk daarnaast ook naar de afzender van de e-mail. Is het een onbekend adres of lijkt het e-mailadres erg op dat van een officiële instantie? Criminelen gebruiken juist adressen die totaal niet aan een, voor jou bekend, bedrijf te linken zijn.
Ben je niet zeker, open dan een tweede scherm en zoek de officiële website van de instantie of het bedrijf op. Als je nu met je muis op de link in de e-mail gaat staan (maar deze niet aanklikt!) zie je onderin je scherm het webadres. Komt het niet overeen met de website die je gevonden hebt, vertrouw het mailtje dan niet.
Ga er maar vanuit dat je te maken hebt met een poging tot online oplichting. Je gezonde verstand is sowieso je beste bondgenoot.
Het is ook goed om de organisatie op de hoogte te brengen die wordt misbruikt voor phishing. Een melding van jou waarderen ze beslist. Meld pogingen tot phishing tenslotte aan de Fraudehelpdesk. Je kunt ze online benaderen, of ze meteen bellen op hun nummer 088- 786 73 72. Zo voorkom je dat anderen er last van krijgen en zorg je ervoor dat phishing minder lucratief is. Bovendien vergroot je met jouw acties de pakkans.
Samen staan we sterker in onze strijd tegen online oplichters.
Je hebt het zelf in de hand. Je aanwezigheid op internet hoeft niet onveilig te zijn. Zorg altijd voor een goede virusscanner, liefst met een goed functionerend spamfilter. Daarnaast is het belangrijk dat je virusscanner up-to-date is. Gebruik je gezonde verstand en check zelf aan de hand van onze tips of je wel of niet te maken hebt met phishing.
Meld pogingen tot phishing bij je bank of het bedrijf dat zogenaamd het mailtje verstuurt. Geef de poging tot online oplichting tevens door aan de Fraudehelpdesk.
Je kunt zelf veel doen om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van phishing. Als je kiest voor Internet bij Online.nl, reken er dan maar op dat we alles doen om je zoveel mogelijk veilig online te laten zijn. Samen zorgen we ervoor dat phishing geen kans krijgt.